För leverantörer

Den här sidan är för dig som vill ansöka om att bli godkänd utförare av serviceinsatser inom hemtjänsten i Älmhults kommun.

Nya regler om tillstånd för alla som bedriver hemtjänst

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) informerar om att från den 1 januari 2019 behöver alla som bedriver hemtjänst ett tillstånd från IVO.

Du som idag redan bedriver en verksamhet får fortsätta att göra det under förutsättning att du ansöker om tillstånd senast den 1 mars 2019.

Du kan läsa mer om vad det innebär och om hur du ska gå tillväga här: Nya regler och krav 2019länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Om du har några frågor är du välkommen att kontakta IVO:s upplysningstjänst på telefon 010-788 50 00.

Att bli utförare

Inom Älmhults kommun kan du som företag ansöka om att utföra serviceinsatser inom hemtjänsten. Det innefattar städning, tvätt och inköp/ärenden. För att bli utförare i Älmhults kommun finns ett antal krav som kommunen har satt upp och som du måste uppfylla. Dessa kriterier och ansökningsformulär hittar här:

FörfrågningsunderlagPDF (pdf, 81.2 kB)
AnsökningsblankettPDF (pdf, 191.5 kB)

Ansökningsprocessen

När du fyllt i ansökningsformuläret skickar du det till:
Älmhults kommun
Socialförvaltningen
Box 500
343 23 Älmhult

Kommunen har en löpande ansökningstid för att bli godkänd som utförare. Det innebär att du kan lämna din ansökan fortlöpande när som helst under året. Socialförvaltningen beräknar 14 dagars handläggningstid av din ansökan.

Om ditt företag blir godkänt tar socialförvaltningen kontakt med dig för att skriva ett avtal. När avtalet är påskrivet uppmanas du att fylla i uppgifter i en utförarpresentation.

Utförarpresentationer av samtliga godkända utförare finns på kommunens webbplats samt delas ut av biståndshandläggarna till de brukare som beviljats hemtjänst.

Ditt företags utförarpresentation publiceras på kommunens webbplats det datum vi har kommit överens om att ni börjar. Ni är då valbara som utförare av serviceinsatser inom hemtjänst i Älmhults kommun.

Om ditt företag inte blir godkänt får du ett skriftligt besked. Beslutet kan överklagas och överklagan lämnas skriftligen till Förvaltningsrätten i Växjö.

Utbildning till dig som leverantör​

Innan du som leverantör börjar som utförare bjuder socialförvaltningen in dig till en introduktionsutbildning. I utbildning ingår bland annat information om socialtjänstlagen, tystnadsplikt och andra lagstiftningar, genomgång av verksamhetssystem och aktuella rutiner.

Vad gäller för mig som utförare?

Du som utförare ska leva upp till de krav som ställs i förfrågningsunderlaget. Där står det vilka tjänster som ingår/inte ingår i valfrihetssystemet samt de ekonomiska villkoren.

Du kan välja om du vill utföra insatser inom hela kommunen eller delar av den, om du vill erbjuda tilläggstjänster och om du har ett kapacitetstak för ditt företag.

Älmhults kommun garanterar inte några uppdragsvolymer. Du får uppdrag att utföra insatser från kommunen efter det att brukaren har valt utförare.

Icke-val

Om kunden inte vill eller kan välja utförare finns ett så kallat ickevalsalternativ. Det betyder att uppdraget då går till den utförare som står på tur för den aktuella månaden.

Tilläggstjänster

Som utförare kan du välja att erbjuda brukaren olika tilläggstjänster som exempelvis snöskottning, fönsterputs, gräsklippning med mera. Dessa tjänster ingår inte i biståndsbeslutet och betalas direkt av brukaren till dig som utförare.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.