Se & göra

I Älmhult finns mycket att upptäcka både på land och på vatten! Här finns ett smörgåsbord av design, konst och hantverk och Linnés hembygd. Här finns såväl centrumhandel och handelsplats som mysiga gårdsbutiker!

Upptäck Älmhult från land

Tycker du om att vara ute i naturen? Då har du kommit till helt rätt del av världen! Här finns mycket att utforska och många fina smultronställen som väntar på att bli upptäckta. Runt sjön Römningen och hällkisteområdet finns fina skyltade cykel- och vandringsleder. Ta gärna en cykeltur genom den vackra småländska naturen till en av Älmhults största sevärdheter, Linnés Råshult.

Naturen runt Älmhult är väldigt varierad. Från den unikt kuperade delen i sydöstra hörnet med flyttblock till frodigt i norr tack vare diabasberggrunden. Längs hela detta stråk vid sjön Möckeln finns naturreservat som erbjuder fantastiska upplevelser. Här hittar du reservaten: Taxås, Höö, Stenbrohult, Kronan, Stockanäs, Tångarna och Möckelsnäs.

På Höö finns ett av de artrikaste områdena i Småland medan berggrunden på Kronans naturreservat består av svart granit, som skapar goda möjligheter för växtlivet med sällsynta arter. Ta med dig picknickkorgen, snöra åt skorna och njut av en promenad i underbar blandning av bok- och lövskog.

I västra delen av kommunen kan du besöka Gustavsfors, en gammal hantverksby som är känd för sin vackra natur med fina vandrings- och kulturstigar. Gör ett besök och ge dig ut på en vandring i historiens tecken!

Läs mer här.

Upptäck Älmhult från vattnet

Gillar du vatten kommer du inte bli besviken när du besöker Älmhults kommun. Med våra hundratals sjöar är vi en riktig vattenpärla! I sjön Möckeln finns till och med den fridlysta malen.

Här finns stora fiskemöjligheter i såväl små som stora sjöar. Gustavsfors, en gammal hantverksby, är dels känd för sin kanotning, dels är ädelfisket här mycket populärt – och även omtalat i internationella sammanhang. Gör ett besök och testa fiskelyckan i vattnet efter en vandring i historiens tecken. I flera av sjöarna kan du även hyra båt.  Men du – glöm inte ditt fiskekort och flytväst!

I Älmhult rinner även Helge å. Att paddla längst Helge å, med sin varierade natur, är ett riktigt äventyr. Längs vägen hittar du allt från jordbrukslandskap till skog och öppen sjö. Här finns många smultronställen att upptäcka och göra till ditt eget, kanske den vackra naturen i Såganäs eller historiska Gustavsfors blir ditt nya smultronställe? Du kan paddla korta etapper eller vara borta en hel vecka. Hur stort ditt äventyr blir bestämmer du själv!

För dig som njuter av bad finns ett tiotal badplatser. Den största ligger i anslutning till Sjöstugans camping. Många barnfamiljer väljer också att åka till Välje badplats där det är långgrunt och en stor sandstrand som inbjuder till lek och skapande för såväl gammal som ung.

Läs mer här.

Du hittar våra sevärdheter och aktiviteter här.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.