Sagobygden

Djävulen var från början en ängel.
Han blev utkastad från himlen och föll ner på jorden.
I sitt fall drog han med sig sitt anhang av onda andar.

De regnade ner i tre dagar.
De som föll på tomterna vid husen blev tomtar och vättar.
De som föll i sjöar och åar blev näckar och sjörån.
De som föll i skogarna blev skogsrån.
De som föll bland bergen blev jättar och troll.

Det måtte ha regnat mycket över den här delen av Småland, så mycket oknytt och lortaty det finns här. Finns det oknytt och lortaty finns det också fullt med gamla spännande sägner och berättelser.

Alvesta, Ljungby och Älmhults kommuner utgör en riktig Sagobygd. Välkommen med på en resa till spännande utflyktsmål för hela familjen. Den går till trollberg och jättekast, offerkällor och näckens vattenhål, borgruiner och den enklaste jordkula, drakskatter och trollträd, platser för ond bråd död och herrgårdar med spöken.

Mitt i Sagobygden ligger Sagomuseet i Ljungby. Sagomuseet levandegör den muntliga berättartraditionen i vårt land. Det är ett roligt och spännande museum för hela familjen.

Karta visar var du kan ta del av sagoberättelserna

"På upptäcktsfärd i sagobygden" är ett häfte som finns att hämta gratis på Älmhults turistinformation. I den beskrivs legender i Alvesta, Ljungby och Älmhults kommuner. I häftet finns även en karta som visar var du kan finna platserna kring de gamla sagoberättelserna.

En mer utförlig skrift om berättelserna finns att köpa på Älmhults turistinformation för 20 kronor. Båda finns på svenska, engelska och tyska.

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.